Autor: Jordi Galcerán


 
Jordi Galcerán (Barcelona, 1964) va estudiar Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona. A partir del 1988 comença a escriure comèdies.

El 1995 decideix enviar per primer cop les seves dues darreres obres a premis teatrals. Paraules encadenades (1995) guanya el XX Premi Born de Teatre i el Premi Crìtica “Serra d’Or” 1997. Dakota (1995) guanya el premi Ignasi Iglésias 1995, de l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona.
 
DAKOTA va ser estrenada l’octubre de 1996 al Teatre Poliorama de Barcelona, en una producció de Tr3sxTr3s. Va rebre el premi “Butaca” al millor text estrenat durant la temporada 96-97. S’ha representat a una desena de països.
 
PARAULES ENCADENADES, es va estrenar al Teatre Romea de Barcelona, el gener de 1998, en una coproducció del CDGC i Focus. També va rebre Premi Butaca, atorgat per votació popular, al millor text estrenat a Barcelona en la temporada 97-98.  Paraules encadenades ha estat estrenada a quinze països i se n’ha realitzat, també, una adaptació cinematogràfica, dirigida per Laura Mañá.
 
SURF (1990), una de les seves primeres obres, també es va estrenar el febrer de 1998 al Villarroel Teatre de Barcelona, en una producció de la companyia Teatre a la Deriva.
 
FUITA (1994), va ser estrenada al Teatre Principal de Barcelona, el 3 de desembre de 1998, en una producció de Vània Produccions. Reestrenada a Madrid, s’ha mantingut tres temporades en cartell i s’ha representat a una dotzena de països.
 
GAUDÍ (2002), un espectacle musical representat al Barcelona Teatre Musical amb producció de Focus, CIE i Iberautor i escrit conjuntament amb Esteve Miralles i Albert Guinovart es va estrenar l’octubre del 2002. Premi “Butaca” 2003 al millor espectacle musical.
 
EL MÈTODE GRÖNHOLM (2003) es va estrenar el mes de maig del 2003, dirigida per Sergi Belbel, dins del projecte T-6 del Teatre Nacional de Catalunya. Reestrenada el setembre de 2004 a Barcelona i a Madrid l’obra es va mantenir tres temporades en cartell i se n’ha rodat una adaptació cinematogràfica. Ha obtingut diversos premis a diversos països. S’ha representaat a una seixantena de països i ja ha estat vista per més de dos milions d’espectadors.
 
PARADÍS (2000), una adaptació musical de Civilitzats, tanmateix, de Carles Soldevila, escrita conjuntament amb Esteve Miralles i Albert Guinovart, es va estrenar al Teatre Condal de Barcelona el desembre de 2005. Premi Butaca al millor espectacle musical.

CARNAVAL (2005) és un thriller policíac estrenat l’octubre del 2006 al Teatre Romea de Barcelona, en una producció de Focus dirigida per Sergi Belbel. A Madrid s’estrenarà al Teatro Bellas Artes, al març de 2008, dirigida per Tamzin Townsend.
 
CANCUN (2007) es va estrenar l’octubre del 2008 al Teatre Borràs de Barcelona, dirigida per Josep Maria Mestres i produïda per Fila7.
 
CONVERSACIONES CON MAMÁ (2010), una adaptació de la pel·lícula de Santiago Ovés, es va estrenar al 2014 al Teatro Infanta Isabel de Madrid.
 
BURUNDANGA (2011), es va estrenar al Teatro Lara de Madrid al 2012, on continua representant-se en la seva quarta temporada.
 
EL CRÉDIT (2012) es va estrenar al Teatre La Planeta de Girona. Actualment representant-se a Barcelona i a Madrid, i en més d’una desena de països.
 
POLÒNIA, (2014), espectacle musical, actualment en cartel al Teatre Poliorama de Barcelona.
 
Ha realitzat traduccions i adaptacions de més d’una vintena d’obres.
A més de la seva activitat teatral, ha treballat com a guionista per a diverses sèries de Televisió de Catalunya (Nissaga de poder, El cor de la ciutat,  Laura, La memòria dels cargols, La Sagrada Família, Polseres vermelles) i ha escrit sis pel·lícules per a televisió: Dues dones, Cabell d’àngel, Gossos , Càmping, Serrallonga i El mètode Grönholm.
 
També ha escrit el guió de Fragile, una pel·lícula de terror dirigida per Jaume Balagueró i produïda per Filmax.
 
Ha escrit diverses narracions breus amb el col·lectiu Germans Miranda i col·labora amb La Vanguardia i el diari Ara.